Winkels

Leven zonder afval (LZA)

Leven zonder afval is een site van de zussen Emily-Jane en Sarah. Ze hebben een uitgebreid assortiment aan zero waste producten. De site heeft een goede indeling, makkelijk om eens op rond te kijken naar leuke producten. Ze hebben ook een blog

 

SMIR

SMIR is begonnen als een blog die wordt gerund door de zussen Jessie en Nicky. Het ging op een gegeven moment zo goed dat ze een winkel in Amersfoort zijn begonnen. En ze hebben ondertussen twee boeken geschreven. Helaas is de winkel in Amersfoort nu gesloten, maar ze hebben nog wel een mooie webshop. Ze geven ook workshops over verschillende zero waste onderwerpen.

 

Lush

Lush is een winkel die (handgemaakte) verzorgingsproducten verkoopt. Wanneer je in een winkelstraat loopt dan kan je het vaak al ruiken wanneer er een Lush-winkel in de buurt is. Lush heeft meerdere vestigingen in Nederland, maar ook een site waar ze bijna alles op hebben staan. Bovendien zijn veel make-up producten alleen online te koop.

De Lush staat vooral bekend om hun badbommen, maar ze zetten zich ook in voor plasticvrije verpakkingen en vegan producten. Producten die niet verpakkingsvrij kunnen worden gemaakt hebben een milieuvriendelijkere verpakking. Bijvoorbeeld glas of blik, of hun eigen plastic verpakkingen. Deze verpakkingen kan je weer inleveren en ze worden gerecycled in hun eigen recyclingscenter (1 - 2). Lush steunt ook allerlei goede doelen (1 - 2 - 3 -  4) en gebruikt in de marketing ook mensen met diverse achtergronden (1 - 2). Lush is soms wat aan de prijzige kant, maar je doet vaak redelijk met een product en er wordt echt aandacht besteed aan het productieproces. Zeker eens waard om een kijkje (en 'ruikje') te nemen in de winkel.

 

Waar

Waar is een cadeauwinkel met duurzame producten. Ze hebben een webshop en meerdere vestigingen in grote steden. Elk product in hun assortiment heeft een verhaal. Het product is bijvoorbeeld zero waste, duurzaam en/of lokaal. Waar heeft meerdere zero-waste producten, bijvoorbeeld herbruikbare boterhamzakjes, drinkflessen, zeep en shampoo, schoonmaakmiddelen en (verjaardags-)kaarten. Ook heeft Waar enkele boeken die je kunnen helpen met zero waste of duurzaamheid, bijvoorbeeld het boek Het zero waste project van Jessie en Nicky Kroon (van SMIR). Kijk eens bij een van de 24 locaties of je een leuk cadeautje kan vinden, voor een ander óf voor jezelf!

 

Dille & Kamille (D&K)

Dille & Kamille is een van die winkels waar het gewoon leuk is om even lekker rond te snuffelen. Ik vind het altijd een gezellig winkel met een breed assortiment aan producten. Dille & Kamille doen ook redelijk wat aan duurzaamheid: veel producten zijn verpakkingsvrij of minimaal ingepakt en van stevige en natuurlijke materialen gemaakt. Dille & Kamille heeft ook veel zeepjes die allemaal lekker ruiken. Ze hebben tegenwoordig ook shampoo en conditioner bars, hoewel deze niet allemaal op de site staan. Ze hebben ook meerdere lekkere losse theeën die je niet altijd in de supermarkt ziet (zoals Lapsang Souchong, Genmaicha en Milky Oolong). De thee is verpakt in grotere zakjes, dus je bespaart alle kleine theezakjes. Ik raad je zeker aan om Dille & Kamille te bezoeken!

 

Holland & Barrett (H&B)

Holland & Barrett heeft ondertussen behoorlijk wat verzorgingsproducten die zero waste zijn. Ze hebben een filter waarmee je kan kijken welke zero waste producten ze hebben. Hierbij staan veel producten van de lijn Beauty Kitchen. De verpakkingen van Beauty Kitchen kan je na gebruik weer inleveren, waarna je 200 Passiepunten krijgt. Zo heeft de Holland & Barrett bijvoorbeeld vloeibare tandpasta, in tegenstelling tot veel andere zero waste winkels. 

 

Simon Levelt 

Simon Levelt heeft een groot assortiment aan koffie en thee. Losse thee smaakt veel beter dan de theezakjes die ze in de winkel hebben. Koop er gelijk een theezeefje bij of als je heel fancy wil zijn een mooie theepot! Bij de meeste winkels kan je een eigen pot of zak meenemen om je koffie en thee in te kopen. 

PS: Van de thee hebben ze achter de balie vaak grote containers staan, dus ruik eerst even welke thee je wilt bij de verpakte thee. Je kan dan bij de balie vragen of ze de thee in jouw potje willen doen.