Het begin van de reis...

Gepubliceerd op 17 september 2020 om 20:47

Wat is zero waste nou precies?

Zero waste is een concept waarbij je zo min mogelijk afval probeert te produceren, en dan vooral plastic afval. Plastic is namelijk moeilijk af te breken en de recycling ervan moet ook nog op gang komen. Hierdoor veroorzaakt plastic afval veel problemen in de natuur en de samenleving. Plastic kan wel gerecycled worden, maar dat kost producenten vaak meer dan nieuw plastic. Dus belandt er veel plastic op de afvalstapel. Hier wordt het opgeslagen of verbrandt. Bij het gebruik van plastic kunnen ook microplastics vrijkomen en deze zijn weer schadelijk voor mens en dier. Er zitten zelfs microplastics in ons eten

Het is dus veel beter om geen afval te veroorzaken. Soms moet je het product wel ergens in verpakken. Er zijn dan betere alternatieven beschikbaar, bijvoorbeeld papier, glas of blik.

 

Je kan op twee gebieden jouw plastic verbruik verminderen: wegwerpartikelen vervangen door herbruikbare of milieuvriendelijke producten en long-use producten kopen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Bij het vervangen van wegwerpartikelen kan je denken aan een broodtrommel in plaats van boterhamzakjes of een herbruikbare koffiebeker van RVS i.p.v. die van de Kiosk. Bij long-use producten kan je denken aan haarborstels of een spatel van bamboe i.p.v. plastic of een waterfles van RVS. Materialen die beter zijn dan plastic zijn:

  • Papier (recyclebaar en van natuurlijke materialen)
  • Bamboe (composteerbaar en groeit snel)
  • Glas (natuurlijke grondstoffen en recyclebaar)
  • Blik (recyclebaar)
  • Siliconen (natuurlijke grondstoffen en gaat lang mee)
  • RVS (gaat lang mee)
  • Hout (natuurlijk)

 

De vijf grondbeginselen van zero waste zijn refuse, reduce, reuse, recycle en rot (afwijzen, verminder, herbgebruiken, recyclen en composteren). Kijk voor meer informatie hierover op de site van de Hippe Vegetariër.

Wat is nou de beste manier om te beginnen met zero waste?

Dit is voor iedereen anders, maar hier zijn wat tips:

  • Begin bij een kamer in het huis, bijvoorbeeld de badkamer. Breid het dan langzaam uit. Ik vond het zelf het makkelijkst om te beginnen met de badkamer, andere mensen begonnen bij de boodschappen.
  • Houdt een dag lang bij wat je allemaal gebruikt wat in plastic verpakt zit. Kijk wat je daarvan zou kunnen vervangen voor andere materialen.
  • Vervang een voor een de producten, bijvoorbeeld wanneer iets op is of kapot gaat (shampoo, haarborstel, afvalzakken).

Denk eraan: je hoeft niet 100% zero waste te zijn. 100 mensen die allemaal een beetje doen hebben een groter effect dan maar 1 persoon die 100% zero waste is. Begin klein! Kijk eens door de lijst op deze site heen of je iets kan vinden wat je vaak gebruikt en kan vervangen door een herbruikbaar product.

Succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb