Inpakken met stof

Gepubliceerd op 17 september 2020 om 20:10

Denk eens aan al die kilo's inpakpapier dat je in je hele leven hebt gebruikt: verjaardagen, Sinterklaas, kerst, Moeder- en Vaderdag. Ja klopt, je kan inpakpapier recyclen. Maar dat kost ook weer energie. En al die meters plakband die je op je inpakpapier plakt en het plastic dat vaak om de rol heen zit. Het kan ook anders, namelijk met leuke stofjes! In Japan doen ze dit al langer: Furoshiki.

 

Waarom?

Voor mij is het belangrijkste van Furoshiki dat je de stofjes eindeloos kan hergebruiken en dat je dus minder afval gebruikt. Weg met al dat papier en plakband! Nou ja, eerst alles opmaken, anders is het zonde. Maar daarna alles inpakken met stofjes! Bovendien ziet een cadeautje dat is ingepakt in stof er erg leuk uit. Niet veel mensen zijn de inpakmethode gewend, waardoor jij  ook nog eens erg creatief en origineel uit de verf komt. Voor wat extra flair kan je het cadeautje ook pimpen met een mooi lint of een gedroogde bloem. 

 

Stof houden of weggeven?

Het is misschien moeilijk om ermee te beginnen omdat het een ongebruikelijke inpakmethode is in Nederland. Mensen kijken je misschien raar aan wanneer je ze voor het eerst een cadeautje ingepakt in stof geeft. Maar wanneer je ze vertelt waarom dan zijn ze vast erg enthousiast. 

Er is echter wel iets om rekening mee te houden wanneer je een cadeautje verpakt in stof wil geven. Namelijk: wil je het stofje weer terug of niet? Ik wil bijvoorbeeld wel weer het stofje terug, maar dit weet niet iedereen. Waarom wil ik het stofje terug? Omdat de stof meer geld kost dan gewoon inpakpapier. Dus als je het telkens weggeeft, dan kost het jou flink wat meer.

Het is dus belangrijk om duidelijk te maken dat je het stofje terug wilt hebben, het liefst voordat je het cadeau geeft. Anders is iemand misschien teleurgesteld dat ze het stofje niet mogen houden. Maar mensen gooien 'normaal' inpakpapier ook altijd weg, dus het teruggeven van het stofje is geen groot probleem. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het stofje wél te geven, maar dan kost dit iets meer geld. Als eenmaal iedereen in een groep stofjes gebruikt als inpakpapier dan kan je de stofjes natuurlijk ook aan de jarige geven. Je krijgt het dan vanzelf wel weer een keertje terug. Het stofje kan natuurlijk ook een gedeelte van het cadeau zijn, bijvoorbeeld een mooie sjaal of een theedoek. Ja, mijn moeder wilde voor kerst een theedoek, dus dan maar roeien met de riemen die je hebt ;)

 

Het begin...

Het voelt misschien nog een beetje raar om te beginnen met zoiets nieuws. Met papier inpakken is namelijk toch wel iets van een traditie in Nederland. Ik vond het fijn om te beginnen in mijn gezin en in mijn vriendengroep. Met mijn vriendengroep sprak ik af dat ik de meeste stofjes kocht (want het was mijn idee) en dat ik ze opsloeg. Dat komt in onze vriendengroep goed uit omdat we samen cadeautjes kopen voor de jarige. Ik laat de cadeautjes vaak bij mij bezorgen zodat ik ze gelijk in kan pakken. 

Ik heb samen met mijn zus een lading stofjes gekocht en omgezoomd en we konden beginnen met zero waste inpakken! Tijdens kerst was het nog een mix van stofjes en inpakpapier dat we nog hadden, maar voor mijn vriendengroep zitten bijna alle cadeautjes in stof! Een goede plek om stof te kopen is op de (stofjes)markt of bij een stoffenwinkel. Het kost misschien even wat in het begin, maar dan heb je ook wat. Je kan ook beginnen met een paar stofjes en het langzaam opbouwen. Houd de stoffenwinkel in de gaten wanneer er opruiming is. En misschien zijn er wel kleine stukken over die ze niet meer kunnen verkopen, maar die perfect zijn voor een klein cadeau! De Lush heeft ook stofjes die je kan gebruiken om een cadeautje mee in te pakken. Je hoeft de stofjes natuurlijk niet te kopen. Kijk eens bij je ouders of bij jezelf op zolder. Veel mensen hebben ergens nog wel een bak met restjes stof. En je kan natuurlijk ook altijd een afgedankt kledingstuk of kussensloop gebruiken. Bijvoorbeeld kledingstukken waarbij de randjes versleten zijn of er zweetvlekken inzitten die er niet meer uitgaan. Even het goede stuk uitknippen, omzomen en klaar is je nieuwe stofje! Een andere optie is om je vrienden te vragen of een oproep te doen op Facebook of in de buurtgroep. Kortom, genoeg plekken om je inpakstof vandaan te halen.

 

Oefenen

Het vergt wel enige oefening om je cadeautjes op een mooie manier in te pakken. Gelukkig zijn er verschillende inpaktechnieken en de een is makkelijker dan de andere. Je kan dus makkelijk beginnen en langzaam wat moeilijkere technieken proberen. Of je kan zoals ik helemaal all out gaan en de dag voor kerst ruim 2 uur op je kamer zitten om de cadeautjes in te pakken. Ahem. Dat wil niet zeggen dat alle cadeautjes er even mooi uitzagen, maar het ging ook om het idee. Hier is een afspeellijst op Youtube om je alvast een beetje op weg te helpen!

 

Tips:

- Oefening baart kunst. Begin met simpele technieken, bouw het daarna op.

- Soepele stoffen zorgen er vaak voor dat je cadeautje er wat mooier uitziet. Maar eigenlijk kunnen alle stoffen wel.

- Check voordat je een stuk stof koopt of het doorschijnt. Het zou jammer zijn als de jarige al door de stof heen kan zien wat de titel van het boek is.

- Zorg dat je stofjes van verschillende formaten hebt zodat je voor verschillende maten cadeau's een passend formaat hebt. Het is wel het handigst als al je stofjes vierkant zijn.

- Aparte vorm? Kijk bij het oud papier of er nog ergens een doos ligt waar je het cadeau in kan doen. Dat pakt wat makkelijker in.

- Lukt het nog niet? Pak dan je cadeautje in op de 'gewone' manier. Alleen gebruik dan een touwtje in plaats van plakband.

 

Succes!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Estia
2 jaar geleden

Waarom stofjes kopen? Ik heb hier in een lokale groep een oproep geplaatst voor reststoffen en zo een flink aantal versleten dekbedhoezen en kussenslopen gekregen. Daar kun je heel veel dingen mee inpakken. Wij gebruike ze o.a. om zakjes van te maken voor ons bedrijf, maar gebruiken ze ook om cadeautjes mee in te pakken.

Nathalie
2 jaar geleden

Hey Estia,
Ik had zelf stofjes gekocht omdat we niet heel veel oude stoffen over hadden. Maar een oproep plaatsen is ook een goede! Ik zet het er gelijk bij.
En leuk om te horen dat jullie ook de stof gebruiken voor het bedrijf!

Maak jouw eigen website met JouwWeb